Restorāni Latvijā rezervēt

Viesnīcas Latvijā rezervēt

Sākot ar 2011.gada 1.jūliju, SIA „Viesnīcu un restorānu centrs” klasificē viesu mājas saskaņā ar „Hotelstars Union” kritērijiem viesnīcām (sk. sadaļu „Viesnīcu klasifikācija” )

Viesu mājām , kuras nepretendē uz novērtēšanu pēc Hotelstars Union kritērijiem ( pārsvarā I-II kategorijas ) iespējams saņemt atšķirīga parauga Atbilstības sertifikātu , kurš balstās uz LVRA noteiktajiem un VRC apstiprinātiem klasifikācijas kritērijiem :

Viesu māja – uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) īpašumā vai nomā esoša viesu izmitināšanas un apkalpošanas mītne, kurā ir vismaz četri numuri. Viesu māju kategorijas apzīmē ar romiešu cipariem.

Vispārīgie pamatkritēriji viesu mājām:
- viesu mājas fasādes, interjers un mēbeles labā tehniskā stāvoklī un estētisku izskatu;
- viesu mājas ieejas un reklāmas izkārtnes diennakts tumšajā periodā no ārpuses apgaismotas;
- viesu māja ir fiziski atdalīta no citām ēkām vai no pārējām tās pašas ēkas daļām;
- jaunceļamās viesu mājas publiskās lietošanas telpu augstums ir ne mazāk kā 3 m, bet jau esošajās un rekonstruējamās viesu mājās publiskās lietošanas telpu augstums ir ne mazāk kā 2,5 m;
- guļamtelpu augstums – ne mazāk kā 2,5 m, esošajās un rekonstruējamās viesu mājās – ne mazāk kā 2,4 m;
- viesu māja ir apdrošināta saskaņā ar likumdošanā noteiktām prasībām;
- katrā numurā ir informācija par ugunsdrošības pasākumiem un evakuācijas plāns saskaņā ar LVS 446 "Ugunsdrošībai un civilajai aizsardzībai lietojamās drošības zīmes un signālkrāsojums" prasībām;
- viesu māju apsildīšana: telpās, ko izmanto viesi, visu gadu nodrošināta temperatūra ne zemāka par 18 ºC, vannas istabās – ne zemāka par 23 ºC.

Viesu māju klasifikācijas pamatkritēriji:

I kategorijas viesu māja:
- iekļūšana viesu mājā visu diennakti;
- viesu uzņemšana: viesu ierašanās un aizbraukšanas brīdī;
- viens lifts, ja stāvu ir vairāk nekā 4 vai ja viesu māja izvietota, sākot ar piekto stāvu;
- numura minimālais grīdas laukums (bez sanitārā mezgla):

  • vienvietīgā numurā – 8 m2,
  • divvietīgā numurā – 13 m2,
  • divistabu numurā – 30 m2;

- viesu mājā ir kopējas dušas telpas – vismaz viena uz 15 gultasvietām, ja gultasvietu ir vairāk par 15, tad viena kopēja dušas telpa uz katrām nākamajām 15 gultasvietām;
- viesu mājā ir divas tualetes uz katrām 20 gultasvietām, ja gultasvietu ir vairāk, tad uz katrām nākamajām 10 gultasvietām ir viena tualete;
- minimālie vienguļamas gultas izmēri – 90x190 cm;
- minimālie divguļamas gultas izmēri – 140x190 cm;
- kopēja ēdamtelpa ar galdiem vai kombinējot galdus ar apkalpošanu pie letes;
- brokastis bez siltiem ēdieniem pasniedz kopējā ēdamtelpā, ja ēdamtelpas nav, brokastis pasniedz numuros.

II kategorijas viesu māja:
- viesu uzņemšana visu diennakti;
- viens lifts, ja stāvu ir vairāk nekā 3 vai ja viesu māja izvietota, sākot ar ceturto stāvu;
- vismaz 40% numuru ar tualeti, mazgājamo galdu un dušu;

Numuriem bez tualetes un dušas viesu mājā ir kopējas dušas telpas – vismaz viena uz 15 gultasvietām, ja gultasvietu ir vairāk par 15, tad viena kopēja dušas telpa uz katrām nākamajām 15 gultasvietām;
- Numuriem bez tualetes un dušas viesu mājā ir divas tualetes uz katrām 20 gultasvietām, ja gultasvietu ir vairāk, tad uz katrām nākamajām 10 gultasvietām ir viena tualete;

- minimālais grīdas laukums (bez sanitārā mezgla):

  • vienvietīgā numurā – 8 m2,
  • divvietīgā numurā – 13 m2,
  • divistabu numurā – 30 m2;
- minimālie vienguļamas gultas izmēri – 90x190 cm;
- minimālie divguļamas gultas izmēri – 140 x 190 cm;
- grīdas laukums telpā ar dušu – vismaz 3,3 m2;
- kopēja ēdamtelpa ar galdiem vai kombinējot galdus ar apkalpošanu pie letes;
- kopējā ēdamtelpas platība – 1 m2 vienam viesim, bet ne mazāka par 15 m2;
- brokastis bez siltiem ēdieniem pasniedz kopējā ēdamtelpā.